Følg oss på facebook
Basse in English

Spille basse

Normer og bassemoral er tids- og stedsavhengig. Litt av sjarmen med sporten er jo at nedskrevne, allmenngyldige regler ikke finnes. Deler av beskrivelsen nedenfor er gjengitt i fra reglene for Basse-VM. Man kan selvsagt lage egne varianter innenfor disse.

Skriv ut basseregler / tips her (pdf).

Lage ruter
Det første man må gjøre er å tegne opp ruter (sirkler) på bakken. Hver deltaker lager sin egen rute og prøver å få den så lik de andre som mulig. Diameter fra 1-1,5 meter er passe.

BassebanePrøv å tegn opp rutene slik at man får en midtrute. De andre rutene tegnes opp med jevn avstand til hverandre rundt denne.

Det er viktig at rutene ikke blir tegnet opp for tett hverandre. 30-40 cm er passe. Tegn opp piler hvor dere går inn og ut fra midtruta.

Får man et godkjent mål mot seg, får man en prikk. Bli enige om hvor mange prikker som skal til før man er ute. 3 er mest vanlig.

Spillets gang

Opplegg
Spillet kommer i gang ved opplegg (serve). Opplegget må ikke være lavere enn knehøyde og må utføres med kun ett tilslag på bassen med foten.

Spillet
Man kan treffe bassen med alle kroppsdeler unntatt armer og hender.
Poenget er å forsvare ruta si så bassen ikke havner nedi, men heller få den ned i andres ruter.

Hvis man får et godkjent mål i mot seg, får man en prikk (minuspoeng).

Det er ikke lov å stå i andres ruter. Hvis bassen lander utenfor ei rute, foretas et nytt opplegg av den som står nærmest bassen.

Mål
Hele bassen må treffe ruta innenfor streken for at mål skal godkjennes. Etter godkjent mål rykker alle en plass med klokka. Hensikten er å rullere på de mest “krevende” rutene. Etter godkjent mål, rykkes én rute før opplegget tas.

Annullering av mål

Mål annulleres hvis:
a) Bassen slippes rett fra potte (f.eks mellom lår, eller fra andre hulrom) og inn i en annens rute.
b) Den som scorer trår i ruta til spilleren han scorer på.
c) Det utøves for brutalt spill, dytting, håndgemeng osv.

Mål på mottaker av opplegg annulleres:
d) Hvis opplegget ikke har buet bane.
e) Hvis opplegget ikke er i knehøyde på noe punkt i oppleggets bane.
f) Hvis opplegget er påskjøt (dvs. et knallhardt skudd som går via mottakeren og ned i ruta hans.

Alle mål annulleres ved gjenlegg, dvs. mottakeren av opplegget spiller tilbake i oppleggerens rute, før bassen har vært innom en tredje spiller.

Dauruter
Når en spiller går ut, blir ruta som spilleren sto i gjort om til en daurute. Hvis bassen lander i dauruta kan følgende skje, avhengig av hvilke regler som benyttes:

1. Den siste som berørte bassen går ut av spillet, uansett hvor mange prikker spilleren har fra før.
2. Den siste som berørete bassen får en ekstra prikk.
3. Ingenting skjer hvis dauruter ikke gjelder. Avtal dette på forhånd.

Grunnen til at dauruter ble innført, har sannsynligvis med at ventetiden på ny runde blir kortere.

Hands / straffe
Som hands regnes kun forsettelig berøring av bassen med armen eller hånda. Hvis bassen faller i synderens rute rett etter handsen, regnes dette som mål og det tas ingen straffe. Straffen utføres av den siste som berørte bassen før handseren. Det finnes ulike vaianter av straffer – her er et eksempel på én:

Handstageren må stå i ruta si med begge føtter og legge bassen på fotbladet. Den som blir straffet må ha en fot i bakre kant av sin rute helt til handstageren har løftet den foten som bassen ligger på. Handstageren kan løfte foten så langt han vil før han slipper bassen, og poenget er å prøve å score på den som utførte handsen.

Straffetakeren kan ikke vippe opp til seg selv, men kan også prøve å sentre til en tredje spiller, og at denne spilleren forsøker å score. Knehøyde-regelen gjelder ikke på straffe. Hvis straffen blir reddet og bassen fremdeles er i lufta, er bassen i spill som ved vanlig spilling.

PS: Ikke alle spiller med strafferegelen. Fortsett da spillet med et vanlig opplegg / serve.

Bassen ut av spill
Bassen settes ut av spill i følgende tilfeller:
a) Bassen treffer bakken.
b) Ved hands.
c) Ved stamp (nedadgående fotbevegelse der bassen treffes eller søkes truffet med fotens underside) i nærheten av en annen spiller.
d) Ved høyt spark i næreheten av en annen spillers hode.
e) Når en spiller angripes fysisk med skubbing, sparking el. lign. Man skal angripe bassen, ikke spilleren!

Finale
Når kun to gjenstår, spilles det finale. I finalen er det annenhvert opplegg til en vinner er kåret. Vanskelige opplegg kan påklages og må da tas på nytt.

I finalen er det mest vanlig å spille “første målet vinner”, uansett antall prikker finalistene har fra før.
Her gjelder ikke regelen om gjenlegg. Det er også vanlig å ikke spille med dauruter i finalen.

Dømming
Spillerne er sine egne dommere og flertallet bestemmer. Spillere som har gått ut, kan gjerne dømme videre.

Spillerne selv har ansvar for å holde rede på antall prikker. Til hjelp brukes statusrunder hvor hver spiller melder sitt antall.

Se flere tips og triks om bassespilling her

Lykke til!

  9 Kommentarer

  1. Dag Inge says:

   Hvordan gjør dere det mht. opplegg/serve? Vi på Reinertsen har litt krangel med enkelte situasjoner der det serves raskt direkte fra fot uten å løfte bassen med hendene. Ca halvparten av gjengen kan teknikken med å vippe direkte opp fra bakken i serve. Da kommer man ofte i situasjoner der man scorer før man har avklart forrige spill, og rotasjon er utført. Jeg føler at dette blir feil. For å få bort uvanen foreslår jeg å innføre regel om å vente med serve til alle har kommet fram til sin nye rute. Og serven bør helst gjøres fra egen rute.

   Det er stort sett grei for de av oss som plukker opp bassen med hendene, for da kommer ikke serven med en gang. Vi skal jo ikke ha behov for en egen dommer som blåser igang spillet, så hver enkelt må jo ta litt ansvar og ikke serve midt i en rotasjonsfase.

  2. Lars says:

   Hei Dag Inge,

   først; fint å høre dere spiller på jobben. Regner med dere har gode anlegg for å spille (…) Uansett, ingenting er som en runde basse som en avkopling fra en travel jobbhverdag.

   Personlig er jeg motstander av å vipp-serve direkte fra fot, uten å plukke den opp først. Sånn generelt. Bassen slippes fra hånda og oppspill utføres med ett spark på bassen (minimum i knehøyde). Dette er mest rettferdig.

   Når det gjelder opplegg etter skåring, bør dette skje etter at alle har rotert og er klare. I alle fall klare innafor rimelighetens grenser.

   Når det er sagt, oppspill/serve etter at bassen har falt i bakken (altså ikke etter godkjent mål, men ellers) kan gjerne utføres kjapt, eller utafor sin egen rute. Men man gjør dette på eget ansvar og bør erkjenne faren ved å la ruta være uforsvart den tida det tar å løpe tilbake…

   Vi spiller hvertfall slik?

   Nå kan man jo spille med de reglene man vil, det viktigste er at man avklarer dem før spillet starter…

  3. Dag Inge says:

   Ja, vi har parkeringsplassen ute i finvær, og parkeringskjelleren inne i styggvær. Vi har spilt i flere år hver dag, og er en ivrig gjeng med flere yngre spillere.

   Angående serve etter rotering, så skjedde det i vår et eksempel: Vi var 3 eller 4 igjen og det kom en prikk på den personen jeg følger i rotering. Det var masse dauruter som jeg måtte passere på vei til neste rute, men han bare tok opp bassen med hendene og scoret i den ruten han skulle forlate. Jeg hadde 4-5 meter å gå/løpe. Dette ble det diskusjon rundt, og jeg ville selvsagt ikke akseptere slik feighet. Da var altså ikke ren “fot-serve” problemet, men tidlig serve i rotasjonsfasen.

   Mener jeg fant noe her i basse.no en regel om at serve skal taes fra egen rute, og ikke fra der man plukker opp, men det er mulig jeg husker feil. Noen ganger havner jo serven langt borte fra feltet, og da er praksis at man også kan serve tidlig, men vedkommende må beregne seg tid til å komme seg til sin rute tidsnok.

   Etter en runde i forrige uke var den situasjonen jeg reagerte på nå nylig, at “fot-serve” ble til mål i min rute når man ikke var klar over om det var rotasjon eller ikke. Det var vel flere som var i ferd med å rotere og samtidig landet bassen i ruta mi!

   Er ok å sette igang tidlig, men man må kunne annulere slike, og ta omserve.

  4. Lars says:

   Skjønner. Jeg husker ikke om jeg har sett en regel om akkurat dette her, men det kan være det stemmer….

   Episoden du beskriver tror jeg ikke hadde blitt akseptert der vi spiller, ei heller på noen turnering. Med mindre dere spiller med regler som tillater dette da… Viktig å bli enig før runden starter!

   Det høres mest rettferdig ut å vente til alle har kommet seg til sine nye ruter så man får sjansen til å forsvare den før nytt opplegg tas.

   En grei regel kan jo f.eks være at nytt opplegg må tas fra sin neste/nye rute etter rotering for å hjelpe på dette, men jeg synes det er viktigere at folk er “klare” enn at man absolutt må stå i ruta si for å serve.

   (Uansett er det jo ikke lov å berøre innafor en annen spillers rute når du skårer).

   Vi er vel alle hypp på fair play og (fin)spill – og ikke raskest mulig skåringer som oftest, vel?

   Flott å høre dere spiller så ofte! Har dere fine bilder, er flinke/har lyst til å skrive om dette, eller om basse generelt, er vi veldig mottakelige for bassestoff på sidene!

   Lykke til!

  5. Dag Inge says:

   Som oftest er vi på bølgelengde og har jo fått annulert de omtalte situasjonene, så det er jo mulig å få medhold når man er utsatt for slike opplegg hos oss. Men det måtte en viss stahet til altså.

   Skal se om det kan bli noen fotos en gang. Tror vi får vente til en utendørs-basse i bedre lys + vær.

   Takker for tilbakemeldingene, Lars!

  6. Morten Reinan says:

   Er igang med å (forsøker iallefall) introdusere dette fantastiske kompisspillet i Finland.Håper å få med en gjeng som så kan bli flere når de ser hvor uhøytidlig og morsomt dette er for folk i alle aldre.Her finnes ingen tapere overhode.Venter bare på T-skjorta. kanskje må jeg fikse den sjøl.Er jo ikke så veldig på kommersen bassegjengen.

  7. A says:

   Hei hva skjer vist noen låser en basse mellom føttene så den ikke detter i ruta ? Lov?

   • lars says:

    Hei A,

    ingenting skjer, dette er selvsagt lov. I noen bassemiljø annullerer de mål skåra direkte fra “potte”, dvs. at bassen holdes mellom lår, munn eller andre hulrom. I andre kretser er dette helt ok. Bare bli enige før dere starter runden!

  Kommenter

  (Navn og e-post er påkrevd)
  Navn
  E-post
  Nettsted
  Din kommentar


  Hvordan får jeg bilde ved kommentaren min?
  For å få ditt eget ikon når du kommenterer på en artikkel må du lage en konto på gravatar.com. Dette er en gratis-tjeneste. Du bruker epost-adressen din du har registrert hos gravatar.com når du kommenterer her og ikonet ditt dukker opp automatisk. Overalt der de bruker gravatars!